Rent Hemma

7 sätt att städa huset under 7 dagar

Hur gör man för att städa sitt hus så effektivt som möjligt? Vilken planering är det som man ska göra och vad ska man börja med? Här kommer tips på hur man kan städa ur hela sitt hus på en vecka.

1. Röj och sortera. Gå hårt fram och lägg i tre högar: spara, sälja och kasta. All städning framöver kommer bli enklare efter att alla onödiga saker minimerats.

2. Putsa alla fönster. Det kan låta som en baklänges städning men med rena fönster så kommer hela huset kännas och se renare ut.

3. Sätt allting på sin plats. Det kan verka som om det inte är ett sätt att städa, men städning börjar oftast med att saker ska sättas på plats. När allt är på plats känns huset renare och är enklare att hålla rent.

4. Ta bort all spindelväv och döda insekter. Även om det är det enda man gör så får det hela huset att kännas och se renare ut. Spindelväv och döda insekter kan få det renaste huset att se förfallet och smutsigt ut.

5. Damma av allt. Ovanpå skåp, i hyllor, ovanpå lister. Även om dammet inte syns så yr det vid minsta vindpust och smutsar ner alla ytor.

6. Rengör alla mattor, möbler och gardiner. Ett enkelt sätt att få hela huset att se rent ut.

7. Anlita en städfirma. Proffs kan sin städning och utför den på minimum av tiden mot vad man själv gör.

Planering av städning

Vänner av planering säger att det är a och o i allt man ska göra. Om man lägger tid på planering så tar själva utförandet kortare tid och blir bättre. Börja alltid med röjning och att sätta saker på sin plats istället för att göra det allt eftersom man rör sig i huset. Det stör flödet och slutar ofta med att man fastnar i ett fotoalbum eller som trött i soffan, irriterad efter att städningen tagit mycket längre tid än man förväntat sig.

Anlita en städfirma

Fler och fler väljer att anlita en städfirma för hemstädning. Vid intresse, sök gärna upp kanske tre företag som får komma till hemmet och räkna på vad städningen som önskas kommer att kosta och hur den ska utföras. Boka sedan dag, tid och frekvens. Eventuellt planera in en extra städning då och då, som exempelvis putsning av fönster, vårstädning eller liknande.

27 Mar 2020