Rent Hemma

Är rut-avdraget bra eller dåligt?

Om vi först beskriver hur rut-avdraget fungerar och varför denna skattereduktion såg världens ljus så handlar det om att man från statens sida ville få bukt med det stora antalet svarta jobb som fanns inom städbranschen. Det vill säga – staten såg att ett stort antal kronor försvann då folk valde att använda sig av svart städhjälp istället för att välja företag som jobbade lagligt. I detta fanns även ett hopp om att kunna erbjuda de anställda i städbranschen tryggare anställningsvillkor samt att även fler människor skulle kunna få arbete inom sektorn.

Att man som privatperson i Sverige i dagsläget kan välja att anlita ett företag för hushållsnära tjänster och dra av upp till hälften av arbetskostnaden på sin deklaration för att sedan få tillbaka beloppet på sin skatt var lösningen och frågan är här hur det har gått; har Sverige fått i fler intäkter, har det skapats fler jobb och har de anställda inom städbranschen fått schysstare villkor?

Ja, det har faktiskt blivit bättre för de som jobbar och för privatpersoner har det också – av naturliga skäl – blivit enklare att anlita en städfirma för att på det sättet skapa mer fritid och en bättre kvalitetstid. Varför är då så många upprörda och varför diskuteras frågan om rut-avdragets vara- eller icke vara?

Här handlar det främst om moraliska skäl och att man anser att detta system är en slags tillbakagång till det pigsamhälle som vi lämnade bakom oss för över femtio år sedan; man menar att klyftorna mellan fattiga och rika blir tydligare och att rut-avdraget fungerar som en tydlig markör mellan människors ekonomiska situation. Något som för all del är en aspekt som måste beaktas och noga vägas in i frågan. Men, om vi här ser till det faktum att man i dagsläget kan använda sig av sitt rut-avdrag och bortser från om det skulle komma att försvinna eller reduceras i framtiden – finns det då några områden som kan komma att passa alla människor.

Det vill säga; finns det något område där rut-avdraget kan användas utan att det blir frekvent i form av exempelvis en hemstädning som sker några dagar i veckan?

Använd rut-avdraget vid din flyttstädning

Ja, här kan man säga att om man ska flytta så kommer ett moment kallat flyttstädning in i bilden och det är också här som denna skattereduktion är perfekt att använda – ska du exempelvis flytta från Västerås till Stockholm så kommer du genom detta att slippa göra jobbet själv. Just flyttstädning är ett perfekt område att använda rut-avdraget och detta oavsett om flytten – som i det här fallet – sker från Västerås eller någon annanstans i Sverige. Det är också just ett sådant område som flyttstädning som kommer att bli ett problem om rut-avdraget försvinner; risken är att denna missköts i en ännu större omfattning än vad den redan gör.

Att man redan nu – trots rut-avdraget – ser ett omfattande fusk med flyttstädning är oroväckande och vi vågar inte gissa på hur det kommer att se ut om detta avdrag försvinner som en möjlighet att använda sig av. Förmodligen skulle flyttar ske på ett betydligt osmidigare sätt, det skulle innebära att privatpersoner tvingas betala retroaktiv ersättning (fusk med exempelvis en flyttstädning i Västerås innebär att man kan tvingas betala de nya ägarna) och att fler konflikter uppstår mellan gamla och nya ägarna.

Vi säger här inte att rut-avdraget ska vara kvar enbart på grund av detta – vi säger bara att man noga ska överväga och ställa för- och nackdelar mot varandra innan ett slutgiltigt beslut klubbas igenom.

2 Apr 2017