Rent Hemma

Få hjälp med flyttstädningen av proffs

När det kommer till att flytta ur en bostad, säg som man kanske har bott i mer än 10 år, kan vara svårt att göra på egen hand. Det sägs att man lätt blir hemmablind. Man blir blind för de saker som finns i ens hem. Sakerna och möblerna som finns i ens hem, är man så van att se varje dag, vilket gör att man inte "ser" dem längre. Man är inte medveten om att de finns där de råkar finnas. Då kan man behöva någon som bara plockar ner alla sakerna åt en. Först då kanske man får syn på själva bostaden, sådan som den egentligen är, utan alla ens saker.

När man sedan ska rengöra hela bostaden, kan det blir övermäktigt för en själv att göra det. Man ser inte längre "skogen för alla träd som står i vägen". Man är blind för hur det egentligen kan se ut i ens bostad när den är helt rengjord. Då kan det vara bra att ha någon utomstående städare som kommer in och ser med objektiva och nya ögon, vad som behöver för att det ska bli riktigt städat och rengjort.

Kriterier för en riktigt genomförd flyttstädning

Så här är det; i princip ska allt mellan golv och tak vara rengjort och städat. Det innebär en hel del. Det ska inte finnas någon fläck varken på golvet, på väggarna eller på innertaket. 

I köket

I köket ska alla vitvaror vara helt rena. Det som går att ta loss, såsom hyllor, luckor och avtagbara diskställ ska diskas. Frys och kyl ska tömmas och avfrostas. Allt inuti ska rengöras, liksom utanpå och ovanpå. På samma sätt ska spisen rengöras. Även bakom spisen bör man rengöra för att nästa bostadsägare eller hyresvärd ska acceptera flyttstädningen. Köksfläkten måste även rengöras, och på samma sätt bör den tas i isär och diskas, det som går att ta loss. Filter ska rengöras, liksom ugnen, ugnsplåtar och diverse luckor. Mikrovågsugn bör rengöras. Alla skåp och luckor i köket ska rengöras inuti, utanpå och ovanpå.

I badrummet

I badrummet ska allt badrumsporsling rengöras; såsom toastol, handfat och badkar. Finns det vitvaror även i badrummet såsom tvättmaskin och torktumlare, ska de rengöras, filter ska tömmas och området bakom dem bör rengöras. Här behöver man särskilt rengöra kakelplattor och fog, klinker och golvbrunn. Den sistnämnda bör tas isär och rengöras innan man lägger tillbaka alla delarna.

I alla rum

Fönster ska rengöras noggrant i alla rum, liksom element och bakom elementen. Alla slags lister bör också rengöras, såsom golv,- fönster- och dörrlister. Även fönsterbrädor bör rengöras, ventiler, dörrar, dörrhandtag, garderober och väggar ska rengöras.

Här kan du läsa mer om hur en flyttstädning bör gå till: https://www.flyttstädningnorrköping.net.

12 Apr 2019