Rent Hemma

Flyttstädning - jobbigt, men nödvändigt

Det sista momentet innan man kan anse att en flytt är klar är att städa ur sin gamla bostad. Något som definitivt inte sker i en handvändning då städningen i fråga innebär att allting ska städas. Förvisso så slipper man vid en flyttstädning – som är det ord som används – en massa möbler som är i vägen; men å andra sidan så innebär en flyttstädning att precis allt ska städas. 

Man får vara beredd på att lägga ner mycket tid på detta moment och vi tänkte visa lite på vad som städas för att skapa en bättre bild av vad det hela handlar om. Vi kan säga att du ska genomföra en flyttstädning i din bostad i Västerås och att dessa punkter är absolut minimum för att bli godkänd: 

  • Fönster ska putsas både in- och utvändigt samt rengöras på insidan.

 

  • Alla skåp ska torkas ur

 

  • Alla garderober ska vara rengjorda

 

  • Frysen ska frostas ur och rengöras. Kylen ska vara skinande ren.

 

  • Du måste städa din ugn så att inga fläckar finns.

 

  • Avlopp och golvbrunnar ska vara rengjorda

 

  • Samtliga golv ska dammsugas och torkas

 

  • Lister och armaturer ska torkas av

 

  • Toaletten ska vara ordentligt städad. Detsamma gäller allt annat i badrummet: handfat, kakel, klinkers, duschvägg, badkar, kranar och så vidare.

Det här var bara ett litet axplock över vad som ingår i en flyttstädning. Fördelen du har är att du förmodligen städat ganska rejält innan visningen och att din flyttstädning därmed kanske inte behöver ta så extremt lång tid. Men, det troliga är att den tar betydligt längre tid än du räknat med och att därför extern hjälp kan vara att föredra. 

Bästa sättet att genomföra en flyttstädning är att ta hjälp

Vi kan leka med tanken att du struntar i din flyttstädning. Du känner att du inte orkar städa ur bostaden i Västerås och att de nya ägarna får sköta den saken. Finns det några risker med ett sådant beslut? ja, utöver att det är moraliskt förkastligt så kan du även få en räkning skickad till dig. En flyttstädning ingår i avtalet och här kan de nya ägarna anlita en städfirma i Västerås och skicka notan till dig. 

Att anlita en städfirma för en flyttstädning har många fördelar. Utöver den uppenbara - att man själv slipper städa - så kan man även använda Rut-avdraget och dra av halva arbetskostnaden

Vårt råd är att du istället föregår detta genom att på egen hand anlita denna städfirma. Genom det så kan du nämligen dra nytta av det Rut-avdrag som finns tillgängligt där du kan dra av halva arbetskostnaden för den flyttstädning som företaget utfört på din deklaration. En summa som dras redan på fakturan och som gör att du slipper det krångla pappersarbete som brukar förknippas med Skatteverket. 

Gällande denna myndighet så bör du dock först ta reda på om du är berättigad att använda Rut-avdraget; det gör du genom att logga in med antingen din bankdosa eller ditt mobila-ID. 

Ett annat alternativ för att slippa din flyttstädning är att du erbjduer dig att dra av en del på priset för bostaden. Detta bör dock klart och tydligt framgå i kontraktet och de nya ägarna ska naturligtvis godkänna det. 

28 Jan 2018