Rent Hemma

Förståeligt skolbarnen inte går på toa

Det är många skolor som inte tar skolstädningen särskilt allvarligt. Och det i sig är allvarligt. Barnen och deras lärare, administratör, rektor, fritidspersonal och kökspersonal är alla tvungna att vistas i skolorna hela dagarna. Som vuxen kan man kräva en bättre arbetsmiljö, men vem ska kräva det för barnens skull? Själva har barn svårt att göra sin röst hörd. Just därför bör alla som är vuxna, bry sig desto mer om vilken miljö som barnen är tvungna att vistas i, och se till så att deras arbetsmiljö är acceptabel.

Flera skolbarn vägrar gå på toaletten

En del skolbarn lider så mycket av den dåliga och smutsiga miljön på skolan att de inte vill gå på toaletten under dagarna. De tycker att skoltoaletterna är så pass smutsiga att de inte vill gå på den alls. De håller sig i stället hela dagen tills de kommer hem och gör sina behov hemma. Det är inte bra alls. Ingen ska behöva hålla sig en hel dag för att toaletten är för smutsig. Det borde bli en städrevolution där skolbarnen protesterar och demonstrerar för en bättre skolmiljö som är ren och acceptabel för barn och lärare. Dessutom är det så, på platser där många vistas på en och samma yta, att det sprids bakterier och virus när det inte är rent. Det är just sådana saker som en stäfirma ser till kommer bort.

skoltoalett

Inte acceptabel arbetsmiljö

Det är inte acceptabelt att barnen och skolpersonalen ska behöva ha det på detta sätt. Som ansvarig för skolan och miljön bör man alltid prioritera städningen av skolan. Har man inte råd med en städfirma bör man se till så att någon annan städar; barnen och lärarna själva. Så fungerar det i Japan. Varför skulle inte en sådan ska kunna fungera här? Säg att alla barnen fick en tio kronor varje vecka för att de hjälper till och städar i skolan. Man kan låta barnen få städa istället för att ta dit en städfirma. Skulle barnen få en "morot" för att städa, skulle de säkert göra det. Då kunde alla barn, stanna kvar någon timme varje dag och städa tillsammans. Tänk så fin skolan skulle bli, om barnen städade och så rädda de skulle bli om miljön och sluta klottra, stoppa tuggummi under stolen eller på bänken. Alla skulle bli rädda om skolan och ta hand om den.

Anlita städfirma till skolan skulle då bli överflödigt. Så länge som man inte kräver av barnen att de ska städa som i Japan, lär man fortsätta ha behov av en duktig städfirma. Så enkelt är det. 

6 Aug 2019