Rent Hemma

Hur underhåller man bäst sina nyslipade trägolv?

Med jämna mellanrum är det dags för golvslipning. Det är inte ofta det behövs men ungefär vart tionde år brukar man märka att golven börjat bli så slitna på sina håll att träet blottas. Då är det hög tid att ta in en golvslipare och få golvet i nyskick igen. En golvslipning gör verkligen underverk för ett fint gammalt trägolv, och för en professionell golvslipare tar det sällan mer än en dag att slipa ett golv.Du har goda möjligheter att få professionell golvslipning i Stockholm för en billig peng.

En man slipar golvet med slipmaskin

Anlita proffs för golvslipning

Golvslipning med maskin är inget man bör prova på om man är oerfaren, särskilt inte om man är rädd om sina golv. Det är en ganska tung maskin att manövrera och blir man stående på samma fläck mer än några sekunder så börjar maskinen jobba sig neråt och kan orsaka fula ojämnheter i golvet som är svåra eller omöjliga att rätta till. Golvsliparen börjar med ett grovt slippapper som sedan gradvis byts ut mot allt finare papper, tills golvytan är helt jämn och fin. Därefter dammsugs och våttorkas golvet innan det är dags för ytbehandling.

Allt fler väljer hårdvaxolja

Tidigare var det lack som var den vanligaste ytbehandlingen för trägolv, men på senare år har golvolja tagit över, och framför allt hårdvaxolja. Olja gör golvet mjukt och skyddar det mot fukt genom att tränga in i träet på djupet. Ett oljat golv är vackert eftersom det framhäver träets ådringar och ger golvet ett naturligt utseende. Det är också mycket skönt att gå på. Hårdvaxoljan har samma kvaliteter, men vaxet gör också att golvet blir ännu motståndskraftigare, eftersom det lägger sig som en hinna ovanpå golvet, precis som lack. Golvet skyddas alltså både på djupet och på ytan med hårdvaxolja.

Att sköta om sitt slipade golv

Efter golvslipning och ytbehandling har du ett golv som har potential att hållas i fin skick i många år framöver. Det är dock viktigt att du sköter om det på rätt sätt. För det första ska man alltid försöka stoppa smuts och grus redan vid ytterdörren. Går man in med smutsiga skor släpar man med sig små små gruskorn som repar golven helt i onödan. Skaffa en ordentlig hallmatta och inför skoförbud inne i bostaden. Om det hamnar grus och smuts på golven ska det tas bort omedelbart, i övrigt räcker det vanligtvis med dammsugning en gång i veckan ungefär.

Vill man våttorka golvet, vilket bör göras då och då, så ska man använda mycket sparsamt med vatten. En liten droppe återfettande såpa kan vara bra, men starkare rengöringsmedel ska absolut inte användas på trägolv. Trägolv mår inte bra av för mycket vatten, så använd en väl urvriden mopp när du våttorkar.

golvvård

Underhållsolja gör underverk

Fläckar bör tas bort innan de torkar in i golvet. Lite såpa bör räcka, annars kan du försöka med lite tvättnafta. Blir det pigmentförändringar i golvet kan du pensla på lite underhållsolja, som för övrigt är en bra produkt att ha hemma. Underhållsoljning kan med fördel ske ungefär en gång om året, då mår golvet extra bra. Din golvslipare kan tipsa dig om vilken underhållsolja som passar bäst till ditt golv.

Ta hand om ditt golv efter golvslipning

Gör din golvslipning värd pengarna genom att efteråt ta hand om golvet väl. Det krävs inte mycket för att man ska kunna hålla ett golv i bra skick i många år, och ett vackert golv pryder verkligen sin plats i ett hem.

11 Dec 2018