Rent Hemma

Inred för lättstädad bostad

Det finns de som gillar att städa. Men är du inte en av dem, se till att göra det bästa av situationen där du bor. Utforma ditt hem så det blir enkelt hålla rent. Eller låt ett proffs sköta saken.

Antagligen finns det ett lagom eller en standard för hur välstädat det är i svenska hem. Men inom det normala finns alltid avvikelser. Det är mycket som kan vara avgörande för hur blankt och väldoftande det är i din bostad. Husdjur och små barn drar in grus och sand. Bor du nära en trafikerad väg får du in smuts med vinden. I andra änden av skalan finns allergikern som behöver städa dagligen. Somliga behöver ett besök av släkt eller vänner för att få energi för en dammsugning. Vid storhelger eller om du lämnar eller flyttar in i en nytt hem kan det vara tryggt att någon kunnigare tar över moppar och dammvippor.

Var trivs dammråttorna bäst?

De flesta har en bra känsla för vilka hörn som blir smutsigast snabbast. Det är ofta i korridorer och hörn, där smuts och damm samlas. Golvet under matbordet är en annan given plats där smulor och fläckar trivs. Att utforma sitt hem så städningen blir helt onödig är inte realistiskt. Men hur kommer vi så nära som möjligt? Här är några idéer:

  • Försök bygga bort utrymmet mellan köksskåp och tak.
  • Välj mönstrade golv.
  • Gå igenom och rensa bort det du inte använder, som kläder, böcker, köksredskap.
  • Eftersträva släta ytor på dörrar och skåp.
  • Undvika för korta ben på sängar och andra möbler. Dammsugaren måste komma in under.

Lättstädad framtid

Tillverkare av robotdammsugare påstår att vi alla kommer att ha en sådan om bara några år. Kanske det. Att någon städar golven när vi själva är ute är tilltalande. När maskinerna blir smartare och snabbare att ladda är det inte omöjligt. Den som är noga med hygienen gillar tanken på att det kan bli städat flera gånger på en dag. I takt med att dammsugarnas filter blir allt bättre, blir lösningen också attraktiv för allergiker. En robot som når in under soffan och sängen, utan att få ont i ryggen är väl också eftersträvansvärt? Än så länge behövs det dock minst en person för att göra en lägenhet redo när du ska dra vidare. En flyttstädning innefattar mer än ytorna på golvet. Dammning av tak, fönsterputsning och rengöring av kylskåp och badrumsporslin är för komplicerat för en maskin. Vi rekommenderar denna webbsida: https://www.flyttstädningsollentuna.nu

27 Apr 2020