Rent Hemma

Möjligt för pensionärer få hemstädning med Rut-avdrag

Med de utökade möjligheterna att få göra RUT-avdrag för tjänster som städning gör att de som är äldre än 65 år, kan dra av mer på arbetskostnaderna. Upp till 50.000 kronor får de dra av per år och per person. De flesta som är över 65 har gått i pension, vilket innebär att de enbart får cirka 75 procent av den summa som de fick in när de arbetade. Sedan dras skatten på den procenten, vilket gör att många har mycket lägre inkomster som pensionärer än innan. Samtidigt lever vi längre, och är friskare, även om vi kanske inte är så friska när vi uppnår den åldern. Vi vill också bo hemma. Att bo hemma när man är äldre, gör att man får bo kvar i den mlijö som man är van vid. För äldre människor är just det viktigt; allt ska helst vara som det brukar vara. Förändringar är jobbiga, är man lite äldre är det ännu jobbigare att gå igenom förändringar.

Med Rut-avdrag kan fler anlita städning hemma

Rut-avdraget är ett statligt bidrag som gör att äldre människor kan bo hemma under längre tid. Dessutom har politikerna beslutat att fler tjänster ska ingå i Rut-bidraget, såsom personliga tjänster. Här tänker vi att man även som äldre kan få hjälp med att få hem mat som man kanske inte orkar handla hem, få smutstvätten tvättad, få reparation av vitvaror och datorer, få trädgården fin och gräset klippt. Allt sådant som gör att äldre människor kan bo kvar hemma i stället för att flytta in på ett sjukhem, eller äldreboende.

För många äldre är ensamma

Många äldre är med om att ens partner dör. Barnen är sedan länge utflugna och har egna familjer, och man har slutat arbeta. Allt detta sammantaget kan leda till att många är relativt ensamma, att då få en städare som kommer hem till en och städat ger sällskap den dagen i alla fall. Får många kan det vara enda kontakten med yttervärlden. Är man gammal och skröplig kan det vara bra med någon som kommer hem och ser hur man har det och att man fortfarande är frisk och att inget negativt har hänt.

Hur ska någon äldre hitta rätt städfirma?

Rätta sättet att hitta en bra städfirma är att börja med att googla städning Stockholm. I Stockholm finns minst 1500-tal städfirmor som man kan välja mellan. Då är det viktigt att välja någon med bra referenser, om det är någon som ska besöka en äldre i deras hem och städa hemma hos dem. 

30 Jun 2018