Rent Hemma

Så tar du hand om dina gröna växter

Många har omtyckta växter hemma. Det är många som har gröna fingrar och lyckas med sina plantor. Växter gillar att bli ompysslade. När det är dag att vattna dem, gillar de om du vattnar dem så naturligt som möjligt; de gillar att bli försiktigt duschade. Några undantag finns; och det är växter som Sankt Paulier; blommor med mjuka eller sammetslika blad, liksom cyklamen. Det är blommor som bara vill ha vatten på ett fat som de står i. Häller du vatten ovanpå blommorna, ruttnar de.

Duscha blommorna

Efter en rejäl dusch, vill de få torka ut ordentligt innan du ställer tillbaka dem på sin plats. Många växter vill helst stå på samma ställe, och gillar inte att placeras på någon annat ställe. Tänk på vad blommorna vill ha innan du bestämmer plats för växten. Är du osäker kan du gå efter hur växten ser ut; ju tjockare blad, desto mer vatten klarar växten att lagra vatten och desto bättre klarar de av direkt solljus. Likadant är det med växer med tunna blad; ju tunnare blad, desto mindre vatten lagrar de och vill helst inte stå i direkt solljus.

Du bör vattna dem varje, eller varannan vecka. Det som hjälper växterna om du vattnar mycket varje gång, eller låter dem duscha – är att låta dem torka ut innan du ställer tillbaka dem på sin plats – det är mycket viktigt.

Orkidéer bör stå i vatten – länge

Orkidéer som är så populära, vill inte stå i vatten, alls. Tänk på hur orkidéerna växer naturligt i djungeln. De växer på oväntade ställen som i träd, på grenar och hämtar sin näring från trädens bark. De vill därför inte ha jord, utan vill egentligen ha barkliknande näring. De vill stå ljust, men INTE i direkt solljus. Bästa stället är på balkongen, under andra gröna växter som skuggar dem.

Ge dina blommor lite blomnäring hela året

De vill ha blomnäring nästan under hela året. De blommar nämligen under hela året. Lyckas du få en orkidé att gilla ditt hem, kan den blomma under hela året. Den gillar inte att bli omplanterad, så planera var du vill ha din orkidé och ta en stor kruka till den från början så du slipper plantera om den. Det gäller alla nya plantor som du tar hem; plantera om dem i större krukor när de kommer hem till dig. Så gott som alla blommor vill ha stora krukor eftersom de behöver utrymme för sina rotsystem. Ju större du önskar att din blomma ska bli, desto större kruka bör du välja åt den. Åker du på semester, be någon att vattna blommorna åt dig, endast någon gång i veckan. Be dem att inte övernatta, ge näring lite grann under hela året. Plantera om dina favoritblommor någon gång under våren; i mars eller i april. Planterar du inte då, kan du plantera om blommor även under sommaren, till augusti. Under hösten mår blommorna bra att bara bli vattnade och vill helst få vara i fred.

Odlar du grönsaker?

Är du intresserad av att odla grönsaker, finns det några tips om vilka grönsaker som trivs tillsammans:

Basilika gillar att stå och växa tillsammans med sparris och tomatplantor.

Blomsterböna gillar att stå med betor av olika slag, och selleri.

Dill vill stå med gräslök, gurka, kålväxter, lök, morötter, persilja, rödbetor och sparris.

Fruktträd trivs tillsammans med krasse, nyzeeländsk spenat, pepparrot och vitlök.

Hallon gillar att växa med vitlök(!), och spenat.

Jordgubbar gillar bönor, gurkört, lök, purjolök, rädisor, rättika, spenat, vitlök, ärtor, gran och tallbarr.

Mangold vill helst stå tillsammans med andra buskbönor och kålväxter.

Gör så att blommorna trivs

Du kan också göra ditt hem så att dina gröna växter trivs hemma hos dig. Alla växter vill ha sol, så att ställa dem i solljus är bäst, däremot vill så gott som ingen planta stå i direkt solljus; så du behöver ha ljust hemma men inte direkt solljus. Insläppet av solljus kanske inte går att ordna för alla, det bästa är om du har en inglasad balkong med jalusier eller annat solskydd. 

Tycker du det blir skräpigt hemma? Plantorna fäller sina blad vilket kan göra så att du bör flytta på dem och torka av fönsterbrädorna där de brukar stå, eller hyllorna där blommorna står. Alla gillar inte att ha ett städat hem, om du själv tycker det är tråkigt att städa kan du kolla in denna site.

3 Feb 2018