Rent Hemma

Sköt om ditt golv för bättre livslängd

De flesta drömmer om ett vackert golv i trä - få är lämpade att ha ett sådant. De flesta som köper nya golv väljer trä som material och de flesta får också njuta frukterna av detta val; man får ett vackert golv, ett klassiskt och tidlöst golv som passar in i alla sammanhang och som - oberoende av möbler och möblering - har en förmåga att ge det där lilla extra. Rätt typ av trägolv kan höja intrycket av vilket rum som helst och det ger exakt den känslan man som bostadsägare vill förmedla: harmoni, avslappning, trivsel och personlighet. Men: ett trägolv måste skötas också.

Om inte så får man den direkt motsatta effekten. Man får ett rum som känns tråkigt, instängt, lugubert och kallt. Detta oavsett vilka färger man har på väggarna och oavsett om man valt de mest exklusiva möbler som finns på marknaden. Golvet täcker hela ytan av ett rum och det måste man också tänka på. Ett trägolv behöver underhållas och det är ett golv som är ganska krävande.

Det vanliga felet som många gör är att man städar golvet med för mycket vatten och för starka kemikalier. Det kan man göra på andra golv och på exempelvis plastmattor. På ett trägolv så är detta rent förödande och något som direkt leder till ett fulare golv - med avsevärt mycket kortare livslängd. Om något så ska man använda minimalt med vatten och grönsåpa då man städar.

Viktigt är även att ytbehandlingen väljs med omsorg och utifrån rummets slitage. Här kan vi säga att exempelvis hårdvaxolja är en ytbehandling som fungerar som en utmärkt kompromiss och som väl kombinerar både estetik och skydd. Detta som ett tips.

Golvslipning bär utföras med jämna mellanrum

Även om du sköter om ditt golv så kommer det att nötas och det dagliga slitaget kommer att ta ut sin avgift. Du går på golvet, du tappar saker, du spiller, hunden repar, barnen leker, möblernas tyngd påverkar och så vidare. Där blir en golvslipning viktig och den bör utföras av kunnigt folk. En golvslipning idag sker med tunga maskiner och dessa är känsliga sett till att de är svåra att manövrera; därför så rekommenderas professionell hjälp.

Om ditt golv är i behov av en golvslipning i Stockholm - eller någon annanstans i Sverige - så kan du använda dig av rot-avdraget. Det ger dig en skatterabatt på 30% av den totala arbetskostnaden och detta med ett årligt tak på 50.000 kronor. Det ska du verkligen använda då den ger dig ett professionellt jobb till ett väldigt förmånligt pris. Tänk dock på att anlita en firma som erbjuder dammfri golvslipning; annars finns en risk i att du hittar slipdamm över hela bostaden i Stockholm. En modern golvslipning - med moderna slipmaskiner - samlar allt damm direkt och det är en klar fördel.

Ett annat tips är att du använder dig av Rot-avdragets kusin - Rut - och anlitar en städfirma med jämna mellanrum. Golvslipning och hemstädning i professionellt regi kommer att ge dig ett trägolv som håller över en längre tid och som ger dig en bostad i Stockholm som verkligen känns som hemma. Klarar du inte av skötseln och underhållet av ett trägolvs så finns det andra alternativ som inte är fullt lika krävande.

golvslipning

16 Mar 2019