Rent Hemma

Tips som gör storstädningen lite lättare

Det är svårt att hinna med allt under en vanlig arbetsvecka. Jobb, handla mat, tvätta och städa, hämta och lämna på dagis, umgås med vänner och sen gärna också göra något kul på helgen.

Oftast så blir det lite si och så med städningen i veckorna och man tänker att det får bli till helgen i stället. Men vem vill ägna sig åt storstädning när man är ledig? Då ska man ju passa på att umgås med familj och vänner. Det finns en hel del småsaker som man kan göra under veckan för att undvika den där gigantiska städningen på helgen. Dessutom kan man sprida ut städningen över alla veckans dagar och det blir genast mycket enklare. Hallen är ett rum som ofta blir rörigt. Ställ i ordning skor och häng upp ytterkläder ordentligt. Häng väskor och gympapåsar på krokar. Gå igenom högen med post och kvitton varje dag och sortera och släng.

Plocka varje dag

Att varje kväll innan man går och lägger sig hänga undan sina kläder eller lägga dem i tvättkorgen i stället för att lägga dem på den där stolen är en bra vana. Då slipper man den växande klädhögen och sovrummet får vara den rogivande plats som det är tänkt. Bädda också sängen varje dag. Det behövs inga hotellhörn på lakanen utan håll det enkelt. Strunta i prydnadskuddar så går det snabbt att bädda då man i stort sett bara behöver släta ut täcket och fluffa huvudkuddarna. Köket ska man också försöka hålla efter dagligen. Att diska undan samtidigt som man lagar mat underlättar mycket. Eller att plocka in eller ur diskmaskinen. Likaså att med en gång torka av kladdiga ytor som spis, arbetsbänk och köksbord. Då hinner man inte ens uppleva att det smutsigt och rörigt i köket.

Dammsug upp smulor med en gång

Damma och dammsug regelbundet och så fort det blir smuligt på golvet. Det går snabbt att dra några drag med dammsugaren och det behöver bara ta några minuter. Ännu snabbare går det med en handdammsugare eller sopborste och man slipper smutsansamlingar. Även badrummet kan man städa av på liknande sätt. Låt inte tandkrämsrester i handfatet få var kvar utan torka rent tvättstället med en gång. Städa duschen samtidigt som ni tar en dusch och häll rengöringsmedel i toaletten innan läggdags och låt verka över natten. Gör man allt detta så blir den där storstädningen inte så stor. 

6 Mar 2020