Rent Hemma

Tre städmaskiner som gör mattan ren

De allra flesta har kanske hemmet dekorerade med en eller flera stora mattor. Mattor som kan dagligen få mötas av oftast rena sockor, snabba genvägar med skor, leriga tassar som rusar in genom ytterdörren, eller kanske bara av det damm som ständigt rör sig i luften och singlar ner på alla öppna ytor. Frågan många någon gång ställer sig är: Hur gör man rent en matta? Vi är kanske vana att slänga andra textilier i tvättmaskinen, men det går ju oftast inte med större mattor. Vilka städmaskiner finns för att rengöra mattor? Finns det något smidigare alternativ än den traditionella mattpiskan? Ja, det gör det. Nedan presenterades tre vanliga sätt för att rengöra mattan.

Tricket med torrdammsugare och ångmaskin

Två städmaskiner som kan göra tricket att få en matta att kännas ren igen är kombinationen av torrdammsugaren och ångmaskinen. Man dammsuger mattan noga, så som man gör med resten av golvytorna. Därefter startar man ångstädaren, en sorts städmaskin som rengör med hjälp av vattenånga. Ångmaskinerna finns i olika utformningar, och framkallas under en rad olika namn. Om mattan tål höga temperaturer och vattenånga, så kan man därefter rengöra mattan med ånga. Använder man maskinen rätt så blir mattan inte våt eftersom ångan snabbt avdunstar. Ångan hjälper till att ta bort och lösa upp smuts som fastnat i mattan. Efter ångproceduren dammsuger man mattan ytterligare en gång.

dammsugarrobbot

Våtdammsugaren

En våtdammsugare, eller tvättdammsugare, som de också kan kallas finns i många olika modeller. När det gäller de som använder sig både av att suga upp smuts, samt att med vatten tvätta ytan, så kan goda resultat ges på exempelvis tåliga mattor. Testa först på liten, mindre synlig yta, och läs på vad som gäller för den våtdammsugare som finns till förfogande för din städning.

Mattvätten

En mattvättmaskin kan, som namnet antyder, tvätta mattor. De är också lämpliga att använda för att tvätta möbler, bilklädsel och andra textilier som kan vara svåra att få rena. Var noga med anvisningar och lär dig hur man ska handskas med städmaskinen. Vill man inte köpa en själv, finns ofta mattvättmaskiner att hyra för en billig peng.

Slutsats

För vardagsstädning kommer man ofta långt med en vanlig dammsugare och / eller en enkel mattpiska. Vi är också många som någon gång burit en tung matta till badkaret, för att tvätta den där. Men, som vi också vet, är det inte bara otympligt utan också oerhört tungt att bära en våt matta för att hänga den på tork. Idag finns bättre alternativ för att få mattan att kännas ren. Dammsugaren kan användas i kombinationen med ångmaskinen, eller kan man använda våtdammsugaren, för de som har en sådan. Har man många mattor kan man investera i en mattvätt. Är man osäker på vad man behöver, så är en god tanke att börja med att hyra det man vill testa och känna sig fram. Olika mattor kan ha olika rengöringsbehov.

Här kan du läsa mer om olika typer av städmaskiner: www.städmaskiner.biz.

15 Apr 2017