Rent Hemma

Underhåll ditt golv och städa regelbundet

Med årens gång av trägolv så brukar man säga att det blir vackrare ju äldre de blir. Det finns till viss del sanning i det, men detta endast om trägolvet vårdas på rätt sätt. Förr i tiden fanns det enbart ett sätt som man brukade underhålla och sköta golven och det var genom att skura det ofta och länge. Med rätt omvårdnad kan det hålla sig fräscht länge och är det ett massivt trägolv kan det hålla i flera generationer. Kanske låter det konstigt att ett trägolv kan hålla så länge, men faktum är att de golv som finns i äldre kulturbyggnader och gamla slott ofta är från tiden då de byggdes.

Gemensamt för alla träslag är att det reagerar på fukt, mjuka träslag mer och hårda träslag oftast mindre. De moderna trägolven man ser idag är ofta behandlade med någon form av ytskiktsbehandling, vilket betyder att det inte behöver lika mycket behandling som ett äldre trägolv. De nyare trägolven idag mår bäst av att endast dammsugas och även moppas ibland med en väl urvriden trasa eller golvmopp. Dagens trägolv har en ytbehandling som ändå gör att städarbetet blir betydligt enklare, men noggrann golvvård är fortfarande A och O för trägolv.

Undvik repor

Det som är viktigast vid rengöring av ditt trägolv är regelbunden rengöring av  trägolvet, det vill säga bör man inte vänta för länge mellan städtillfällena. Lackerat trägolv kan lätt repas av till exempel små gruskorn, därför är det bästa att redan stoppa smutsen i entrén. För att undvika repor på ditt trägolv kan man även förebygga märken på golvytan genom att alla ens möbler är försedda med så kallade möbeltassar av filt, speciellt köksstolar och fåtöljer som kan flyttas runt. Har man tyngre möbler bör man även om tunga möbler och fåtöljer inte flyttas runt lika flitigt som lättare stolar så är det större risk för repor när man ska flytta tyngre möbler. Likaså är det även viktigt att rengöra tassarna från smuts med jämna mellanrum för att undvika mindre repor.

Vid hemstädning ingår det alltifrån dammsugning till moppning av sitt trägolv. Bra att tänka på om man till exempel har ett lackerat trägolv är att det är känsligt för fukt som tränger ner i springor och under lacken. Däremot tål den lackade ytan vatten så länge den är oskadad. Det bästa när man vill få bort till exempel fläckar är att det ändå ska tvättas bort med sparsamt med vatten och välj alltid milda rengöringsmedel. Ett gott råd som gäller till alla typer av trägolv är att omedelbart ta bort fläcken innan den hunnit torka in. Detta underlättar inte enbart städningen utan hindrar i många fall också spillet att bli en elak fläck som biter sig fast i träet.

1 Sep 2017